sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 15: Joulupukin toivelista

Kuulen usein ihmisten miettivän sitä, että voivatko he hakea jotain tiettyä työpaikkaa. Itse olen ajatellut asiaa siten, että mitä siitä seuraa jos hakee tai ei hae.

1. Haet työpaikkaa
-> Parhaassa tapauksessa saat työpaikan!
-> Pahimmassa tapauksessa et saa työpaikkaa

2. Et hae työpaikkaa
-> Parhaassa tapauksessa et saa työpaikkaa, koska et hakenut sitä
-> Pahimmassa tapauksessa et saa työpaikkaa

Jokainen varmaan huomaa, ettei jälkimmäisessä ajatteluketjussa ollut mitään järkeä. Näin ollen voin todeta, että siitä ei häviä mitään jos hakee jotain paikkaa mikä itsestä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tiedän, että jotkut ovat sanoneet jättävänsä suosiolla hakematta vain säästyäkseen itse pettymykseltä, mutta unelmia kohti on vaikea pyrkiä jos ei kestä ollenkaan pettymyksiä. Pettymykset ovat osa elämää ja niistäkin oppii selviämään vain menemällä eteenpäin. Siksi ei kannata liikaa pelätä pettymistä vaan kannattaa myös mokailla. 


Perimätieto työnhakukouluttajien kokemuksesta kertoo, että nainen jättää heti hakematta työpaikkaa jos yksikin asia vaatimuslistalta puuttuu kun mies hakee, jos yksikin täyttyy. Voin allekirjoittaa tämän. Monet naiset tuntuvat olevan paljon itsekriittisempiä ja eivät uskalla tuoda omia taitojaan esiin. Tämä ei tietenkään päde kaikkiin, mutta välillä aina pitämieni luentojen jälkeen pieni ja hento nuori nainen tulee kiittämään siitä, että kannustin heitä hakemaan ahkerammin töitä ja uskomaan omaan osaamiseen. 

Hae vaikka et olisikaan täysin pätevä!

Mikäli hakuilmoituksessa oli vaatimuksia, joita et täysin täytä, älä siis jätä hakematta. Harvemmin on olemassa edes henkilöä, joka osaisi kaiken mitä työssä vaaditaan, tärkeämpää on oma asenne, oppimishalu sekä kiinnostus työpaikkaa kohtaan. Siksi näitä listoja kutsutaankin joulupukin toivelistoiksi, joissa työnantaja pyytää ns. ideaalia työnhakijaa, jollaista harvemmin on olemassa. Monet työpaikat myös räätälöivät tehtäviä hakijan taitojen mukaan eli työhön kuuluvat tehtävät tehdään juuri siten, että työntekijä pääsee hyödyntämään omia taitojaan työssään. 

Usein opintojen alkuvaiheessa olevat opiskelijat ovat sanoneet, ettei uskalla hakea vielä oman alan töitä. Tämä asenne on ihmeellinen, koska opiskelujakin on jo takana jonkun verran. Kannattaakin aktiivisesti hakea ensimmäisestä vuodesta alkaen oman alan töitä. Ei kannata verrata itseä opiskelutovereihin tai vaikka yliopistoilla hengaileviin huippututkijoihin vaan miettiä miten paljon onkaan oppinut siitä hetkestä kun aloitti opinnot. Tällöin huomaa usein osaavansa vaikka mitä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti