torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 5: Mistä löytää töitä

TOP 10 MISTÄ ETSIÄ TÖITÄ
Työpaikkoja etsiessä usein vaikein vaihe on löytää oman alan firmoja ja paikkoija, mistä voisi alkaa kysellä töitä. Tähän listaan olen koonnut vinkkejä työpaikkojen löytämisestä. Osa paikoista liittyy suoraan ympäristöalaan, mihin olen parhaiten perehtynyt.Tärkeintä tässä työnhakumuodossa on se, että uskaltaa rohkeasti ottaa yhteyttä yrityksiin, vaikka mitään paikkoja ei olisikaan auki. Jos sinulla on hyviä vinkkejä tähän niin kerro!
-  Elinkeinoelämän keskusliiton sivut. Täällä voi tutkia yksityisen sektorin työnantajapuolen liittoja. Sivut on lajiteltu eri alojen mukaan ja eri jäsenliitojen sivuilta löytyy usein lista jäsenyirtyksistä. Yrityspuolella lähestulkoon kaikki kuuluvat liittoihin eli vain ehkä pienimmät yritykset jäävät näiden listojen ulkopuolelle. Amt.fi:n ympäristöalojen vuosikirja ilmestyy kerran vuodessa ympäristömessujen yhdeydessä. Listaus yrityksistä löytyy myös osoitteen amt.fi kautta. Kirjaan on koottu kaikki ympäristöalan toimijat ja on hyvä tietolähde työnhaussa. 
– Yliopiston rekrytointipalvelut. Kysy luennoijilta ja opettajilta vinkkejä. Monet yliopiston harjoittelupaikat menevät opiskelijoille, jotka kyselevät niitä aktiivisesti vaikka kandia tai gradua varten. Kannattaa siis olla aktiivinen luennoilla ja tutustua henkilökuntaan. 
– Internetistä rekrytointisivustot kuten aarresaari.net, monster.fi, uratie.fi ja mol.fi. Näissä sivuissa suurin ongelma on se, että muutkin hakevat täältä töitä. Silloin joutuu kilpailemaan samoista paikoista suuremman määrän ihmisiä kanssa. 
– Yritysten nettisivuilta näkee yrityksissä avoinna olevat tehtävät sekä voi jättää avoimia hakemuksia. Monet yritykset avaavat työpaikat ainoastaan sisäiseen hakuun tai omille nettisivuilleen, jolloin hakijamäärä pienenee henkilöihin, jotka ovat joko itse löytäneet firman nettisivut tai ovat kuulleet paikasta joltain tutulta. Näin saadaan heti paljon pätevämpiä hakijoita ja hakurumba ei ole yritykselle niin kuormittava. 
– Kampusten ilmoitustauluilla ja sähköpostilistoilla ilmoitetaan usein opiskelijoille sopivista avoimista työtehtävistä. 
– Kaupunkien, kuntien ja valtion rekrytointisivut, esimerkiksi kuntarekry.fi ja valtiolle.fi. Kannattaakin selvittää missä sektorilla oman alan työt enimmäkseen ovat. Jos saat selville, että suurin osa töistä on yksityisellä sektorilla, ei kannata etsiä valtiolta paikkoja. Yleensäkin kannattaa ottaa selvää eri työnantajasektoreista jos et ole vielä niihin perehtynyt. 
– Seuraa Facebookia ja Twitteriä ja luo LinkedIn-palveluun profiili. Isoilla yrityksillä on usein isot kesätyökampanjat ja avoimia paikkoja voi hakea ihan vain hakusanoilla #kesätyö2014 tai #avoimet. Facebookista löytyy myös omat ryhmät kesätöille kaupunkikohtaisesti. 
– Kysy töitä aiemmalta työnantajaltasi tai vinkkejä siitä mihin voisi hakea. He kuitenkin tuntevat sinut ja eivät joudu aloittamaan uuden henkilön koulutusta alusta. 
– Osallistu yritystilaisuuksiin, rekrytointimessuille ja ekskursioille. Tee oma käyntikortti, jota voit helposti jakaa.
– Viimeisenä mutta ehkä kaikkein tärkeimpänä eli omat kaverit. Puhu työnhausta sukulaisille ja ystäville, heidän työpaikoilla saatetaan etsiä uusia työntekijöitä. Opiskelukaverisi ovat tulevia kollegoja eli he voivat hyvin tietää saman alan työpaikoista.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti