keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 4: Sosiaalinen media ja työnhaku

Kirjoitin ensimmäisen version tästä tekstistä YKL:n lehden Ympäristöasiantuntijan opiskelijanumeroa varten viime tammikuussa. Sen jälkeen törmään vähän väliä erilaisiin keinoihin liittyen sosiaalisen median käyttöön työnhaussa. Kannattaa siis ottaakin some mukaan työnhakuun!

Sosiaalinen media toimii keskeisimpänä tapana tavoittaa ihmisiä nykyään. Etäisyydet eivät merkitse siellä mitään, joten kaukaisetkin kontaktit saadaan helposti itseä lähelle. Kuitenkin sosiaalisen median hyödyntäminen työnhaussa voi olla vielä monelle vieras asia. Tässä kuitenkin muutamia keinoja, joilla voit parantaa työnsaantimahdollisuuksiasi sosiaalisen median avulla.
  1. Merkittävin työnhakuun keskittyvä sosiaalisen median verkosto on LinkedIn. Sinne kannattaa luoda profiili ja pitää se oikeasti ammatillisena ja ajantasalla. Mieti esimerkiksi tarkkaan mitä kirjoitat edellisistä työpaikoista, koska linkedinissä toimii paljon headhuntereita, jotka etsivät erilaisille yrityksille sopivia henkilöitä. Henkilöt löytyvät erilaisten hakusanojen kautta eli varmista että omat hakusanasi ainakin ovat kohdallaan.
  2. Profiili ja sen sisältö. Älä laita nettiin ihan mitä vain. Hyvin suurella todennäköisyydellä opiskelutovereistasi tulee jonain päivänä kolleegojasi ja he voivat vaikuttaa suuresti työn saantiisi. Vaikka monille facebook on yksityinen eikä julkinen, niin onko kaikki tieto mitä siellä jaat tarpeellista kaikille tutuille? Mieti vähän jos ulkopuolinen työnantaja pääsisi tarkastelemaan profiiliasi niin näyttäisikö se hyvältä.
  3. Mieti miten eroavat sosiaalisessa mediassa näkyvä minäsi ja todellinen minäsi. Moni luulee tuntevansa jonkun, jos seuraa tämän facebookpäivityksiä, mutta todellisuus on kuitenkin erilainen. Mieti omaa profiiliasi itsesi mainoksena.
  4. Pidä aina huolta, että ansioluettelon ja hakemuksen sekä nettiprofiilin tiedot täsmäävät.
  5. Liity eri palveluissa ryhmiin, jotka koostuvat oman alasi henkilöistä. Niitä löytyy kyllä, jos vain etsii.
  6. Liitä sähköpostisi allekirjoitukseen Linkedin -profiiliisi linkki. Näin kaikki keille lähetät sähköpostia pääsevät saman tien näkemään profiilisi.
  7. Tarkista yksityisyysasetukset! Tämä on tärkeää jos haluat jonkun joskus löytävän sinut hakemalla. Tai et halua että joku muu kuin tuttavasi löytää profiiliasi. Facebookissa voi myös tehdä osasta päivityksistä julkisia, jolloin muutkin kuin omat tutut näkevät ne ja ne voivat toimia taas eräänlaisena mainoksena sinusta ulkopuolisille. Mieti siis ehkä muutamia päivityksiä, mitä voisit jakaa kaikkien kanssa. 
  8. Luo itsellesi ammatillinen profiili facebookkiin tai perusta ryhmä omaa työnhakuasi varten. Kerro myös kaikille tutuille että olet hakemassa töitä.
  9. Päivitä profiilia aina kun muistat. Tämä myös sen jälkeen jos olet vaikka saanutkin töitä niin hyvin todennäköisesti tulet tarvitsemaan niitä myös jatkossa. Siksi muista pitää kaikki tiedot ajantasalla.
  10. Kerro päivityksissäsi työnhaun edistymisestä ja mitä olet tehnyt työnhaun eteen. Voit kertoa mitä kursseja olet käynyt tai mihin koulutuksiin olet osallitunut, jotka voivat auttaa sinua työn saamisessa.
  11. Mieti muita keinoja kuin perinteistä hakemusta ja CV:tä. Sinulla on koko verkkomaailma hyödynnettävissäsi. Tee esimerkiksi esittelyvideo itsestäsi ja linkitä se profiiliisi. Tai jos et halua tehdä videota niin tee vain vaikka powerpoint-esitys. Kaikki uudet ja erilaiset ideat erottuvat joukosta.
  12. Googlaa itsesi. Näin näet sen mitä joku sinulle tuntematon ihminen saa sinusta tietää muutaman sekunnin selailulla. Tämä on oma brändisi. Brändillä tarkoitetaan sinusta välittyvää kuvaa ulkopuoleiselle, joka ei tunne sinua.
  13. Blogit kertovat myös sinusta enemmän kuin vain facebook ja twitter. Blogissa voit kertoa enemmän ajatuksiasi. Tämä blogini on saanut alkunsa juurikin tästä syystä. Kerroin syyskuussa meidän vastavalmistuneiden tilaisuudessa, että kuka vain voi perustaa työnhakublogin suhteellisen pienellä vaivalla ja sittenhän minun piti toteuttaa tämä. 
  14. Muista aina asialliset nimet ja osoitteet. Pitkät nettisivuosoitteet unohdetaan ja vaikeat mailiosoitteet jätetään huomiotta. Hanki selkeä mailiosoite työnhakua varten esimerkiksi etunimi.sukunimi@gmail.com. Tämä kannattaa varata vaikka käyttäisitkin yliopiston tai jonkun muun sähköpostia pääsääntöisesti, koska joku muu voi viedä saman nimen jos nimesi ei ole erikoinen. Sähköpostit voi aina ohjata eniten käyttämääsi postilaatikkoon, osoitteesta riippumatta.
  15. Muista, että kaikki mitä teet verkossa jättää siitä jäljen. Et välttämättä koskaan saa tietoja sieltä enää pois. Kannattaa siis tarkkaan miettiä mitä kaikkea internettiin laittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti