sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 2: Soita!

Puhelimia on enemmän kuin koskaan saatavilla. Monilla saattaa olla useampi kännykkä ja sitä pitää tietenkin räplätä taukoomatta. Silti puhelimen alkuperäinen käyttötarkoitus tuntuu tulleen vuosi vuodelta vaikeammaksi eli itse puhuminen.

Monet lähettävät sähköpostia tärkeissäkin asioissa ja ne on aina helppo jättää huomiotta. Ehkä puhelimessa tuntuu tylymmältä saada kieltävä vastaus, kun taas jos lukisi sen sähköpostista. Soittamisella hyödyt ovat kuitenkin paljon suuremmat kuin haitat ja asiat tulevat hoidettua nopeammin. 
Nyt kuitenkin asiaan. Eli miksi työnhaussa kannattaa soittaa ja mihin. 

Kun olet nähnyt työpaikkailmoituksen 
- Soita numeroon, joka usein on merkitty hakuilmoituksessa kohtaan lisätietoja. Soita silloin kun ilmoituksessa on täsmennetty olevan aikaa. Mieti etukäteen mitä haluat työpaikasta tietää. Ilmoitus on usein lyhyt ja se ei kerro varsinaisesta työstä mitään.
Tässä lyhyt esimerkki asioista mitä puhelussa kannattaa kertoa:
- Esittele itsesi ja kerro olevasi kiinnostunut työpaikasta. Sano nimesi selkeästi.
- Kerro opiskelustasi/työkokemuksestasi lyhyesti ja kerro miten työpaikka tuntuu juuri siltä mitä haluaisit nyt tehdä. Tämän pohjustuksen jälkeen kysy mitä kaikkea työnkuvaan oikeasti sisältyy ja valmistaudu kirjoittamaan asioita ylös.
- Lisätietoja antava henkilö kertoo nyt enemmän työstä ja kirjoita ylös kaikki mitä hän sanoo työn sisältävän. Kysy myös työyhteisön koosta ja hengestä ja työtavoista (ryhmätyö, itsenäinen työ yms.)
- Toista vielä nimesi puhelun lopussa, jos lisätietoja antava henkilö ei ole sitä uudelleen kysynyt. Usein esittelytilanteessa mainittu nimi ei jää päähän.
Nyt sinulla pitäisi olla lista asioita, joita työssä vaaditaan ja mitä työpaikka sisältää. Toivottavasti paljon tarkemmmin kuin pelkän hakuilmoituksen perusteella. Nyt voit aloittaa hakemuksen kirjoittamisen ja kirjoittaa sen juuri niiden tietojen mukaan mitä sait kyseltyä puhelun aikana. Näin varmistat, että olet kertonut kaiken tärkeän itsestäsi juuri tätä työpaikkaa varten .

Jos työpaikkailmoituksia ei ole, soita:
- Vanhat työnantajat, jos haluat päästä samaan paikkaan töihin kuin missä olet aikaisempana kesänä ollut. Jos et ole sopinut jo kesällä jatkosta niin tee se viimeistään nyt.
- Yritysten HR-päälliköt tai muut päättävässä asemassa olevat henkilöt, joilla on valtaa vaikuttaa siihen palkataanko joku vai ei. Kannattaa soittaa infoon ja kysyä kuka päättää asioista.
Tässä lyhyt esimerkki mitä kannattaa sanoa infoon soitettua:
- Esittele itsesi ja kerro etsiväsi jotakuta henkilöä, joka osaisi kertoa yrityksestä työpaikkana
- Kun saat tämän henkilön kiinni, kerro lyhyesti kuka olet ja etsiväsi töitä. Kysy voitko keskustella asiasta nyt vai käykö joku muu aika paremmin.
- Jos saat luvan jatkaa niin kerro muutamat perustiedot itsestäsi ja minkä tyyppistä työtä haet.
- Jatka keskustelua vapaamuotoisemmin ja kerro voivasi tulla käymään tai lähettää CV:n.
- Tämän saman rumban voi joutua toistamaan useamman henkilön kanssa, koska saatat saada vinkin vaikka eri osastoista tms. jossa voisi olla tarjolla töitä ja heidän yhteystietoja. Muista kuitenkin aina kaikkien nimet, joiden kanssa olet puhunut niin voit viitata aikaisempiin keskusteluihin.
- Positiivinen asenne on hyvä asenne eli muista olla iloinen vaikka paikkaa ei tulisikaan. He saattavat tarvita apua myös myöhemmin ja positiivinen asenne jää mieleen.

Myös avointen hakemusten perään kannattaa soitella. Ja haettujen työpaikkojen perään. Useampikin työpaikka on on tullut hakuajan jälkeen soittamalla kun hakemuksen perään on alettu kysellä. Tämä kertoo siitä, että hakija on tosissaan ja ihan oikeasti haluaa työpaikan. Siksi soittamista ei kannata pelätä vaan sitä kannattaa harjoitella. Soitellaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti