tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 17: Perinteinen työhakemus

Nyt yhdistin vähän luukkuja tähän postaukseen, koska se on aika pitkä. Mutta yrittäkää jaksaa lukea läpi, koska työhakemuksen tekeminen on vaikeaa ja kokosin tähän tekstiin nyt erilaisia vinkkejä työhakemuksen tekemistä varten. Ensimmäinen osa käsittelee perinteistä työhakemusta ja myöhemmissä teksteissä kaikista erilaisista tavoista hyödyntää sosiaalista mediaa, kavereita ja internettiä. 

Perinteinen työnhakemus
Tee jokaista työpaikkaa varten oma hakemus. Jokainen työpaikka on erilainen ja hakemuksen perusteella päätetään, otetaanko sinut haastatteluun. Tee siis hakemuksestasi asiallinen sekä ytimekäs. Työnantajat eivät halua palkata henkilöitä, joille kelpaa mikä tahansa työ vaan he haluavat motivoituneita ihmisiä, jotka haluavat juuri sen tietyn työn. Oma innostus ja kiinnostus juuri tätä alaa kohtaan kannattakin ilmaista hyvin.

Tuo hakemuksessa esiin omia taitojasi myös muualta kuin opiskelualan puolelta kuten harrastuksista, jotka voisivat olla tarpeellisia kyseisessä työpaikassa. Pidä kuitenkin hakemus sivun pituisena. Älä koskaan vähättele osaamistasi, mutta älä myöskään valehtele. Työnantaja haluaa parhaan hakijan ja sinun tulee vakuuttaa hänet siitä että sinä olet paras. 

Netistä löytyy varmaan kymmeniä erilaisia malleja siitä, miten työhakemus tulisi tehdä ja niitä kannattaakin selata. Niitä ei kuitenkaan kannata aivan niin orjallisesti noudattaa, vaan tärkeintä on tehdä asia niin, että se tuntuu omalta.Käydään nyt kuitenkin läpi työhakemuksen rakentaminen ja asioita, joita kannattaa välttää.

Miten aloitan

Luo tiedosto, joka on muotoa hakemus_työpaikka_oma_nimi. Tiedosto on hyvä löytyä aina omalla nimelläsi ja sisältää se titteli mitä olet hakemassa. 

Päivää hakemus samalle päivälle kuin lähetät sen ja laita se näkymään yläreunaan. 

Lisää hakemuksen alkuun omat yhteystietosi eli nimi, osoite, puhelin ja sähköposti. 

Tämän jälkeen voit aloittaa uuden kappaleen ja kirjata otsikoksi HAKEMUS PAIKKAAN X. Jos teet avoimen hakemuksen niin kirjaa vain avoin hakemus. 

Ensimmäinen osa
Kerro ensimmäisessä osassa hakemusta kuka olet ja miksi haluat kyseiseen paikkaan ja organisaatioon töihin. Tässä kohtaa kannattaa perustella sitä, miksi juuri se oma koulutus ja osaaminen sopivat tähän työpaikkaan hyvin.

Vältä: Kerran eräs työnhakukouluttaja kertoi, että eräs työnantaja kertoi heittävänsä roskiin kaikki hakemukset, jotka aloivat sanalla "olen". Voi olla hyvä miettiäkin joku erottuva ja erilainen aloitus. Osa työnantajista on myös sanonut, että aloitus, jossa kerrotaan mistä löysi työpaikkailmoituksen on vähän turha. 

Toinen osa
Tässä osassa kerrot omasta osaamisesta. Tutustu huolella työnantajan nettisivuihin ja ota selville kaikki ekstra, mistä voi olla sinulle hyötyä. Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja mieti, mitä työnantaja haluaa sinun osaavan. Perustele miksi sinulla on näihin asioihin liittyvä osaaminen juuri kohdallaan. Jos ihan jokainen kohta ei täyty, niin kerro myös olevasi halukas oppimaan. Kerro juurikin miksi työnantaja hyötyy sinun taidoistasi ja mitä tarjottavaa sinun osaamisellasi on työnantajalle. 

Kolmas osa
Kerro muista ominaisuuksistasi kuten työskentelytavoistasi ja hyvistä ominaisuuksista, joita uskot työnantajan kaipaavan. Älä listaa asioita vaan avaa enemmän miten vaikka jokin asia on tullut edellisissä työpaikoissa esiin. Tässä kohtaa voi myös käyttää esimekkejä. 

Vältä: kliseisiä adjektiivilistoja siitä millainen työntekijä olet. "Olen iloinen ja reipas ja osaan työskennellä kaikenlaisten ihmisten kanssa" -lausahdus on klassinen esimerkki, joka löytyy melkein jokatoisesta hakemuksesta. Keksi siis uusia tapoja kuvailla itseäsi ja käytä esimerkkejä. Jos väität osaavasi työskennellä kaikenlaisten ihmisten kanssa niin olet vain työnantajan näkökulmasta nuori, etkä ole vielä tarpeeksi työskennellyt eri ihmisten kanssa, koska kukaan ei osaa tulla kaikkien kanssa toimeen.  

Lopetusosa
Kerro tämän hetken tilanteestasi, sekä siitä milloin voisit aloittaa työpaikassa.  Kerro myös että olet halukas tulemaan haastatteluun ja antamaan lisätietoja.

Liitteet
Lisää liitteeksi vain CV. Muut liitteet vain pyydettäessä.



Ja vielä loppuun muutama lisävinkki:
  • Älä vain listaa asioita, kerro myös mitä olet oppinut edellisissä työpaikoissa, mutta älä toista liikaa CV:n asioita.
  • Luottamustoimista ja harrastuksista kannattaa myös kertoa, koska niissä oppii paljon hyödyllisiä taitoja. Ota kuitenkin mukaan vain ne, joista uskot olevan hyötyä työpaikan kannalta. 
  • Oikolueta hakemukset kaverilla/tutulla/äidillä/veljellä/siskolla/kellä vaan, koska ulkopuolinen lukija huomaa virheet paremmin.
  • Älä koskaan tee yleistä hakemusta, jonka lähetät tismalleen samanlaisena useampaan paikkaan. Se näkyy. Tee jokaista työpaikkaa varten oma hakemuksensa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti