maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 9: CV

CV:n eli ansioluettelon tekeminen on aina yhtä hankalaa. Netistä löytyy kymmeniä erilaisia malleja ja varmaan tuhansia eri vinkkejä miten se kannattaisi tehdä. Lisään tähän nyt omat vinkkini hyvän CV:n tekemistä varten. Kommentoin itse opiskelijoiden hakemuksia ja CV:itä erityisen paljon keväisin kesätyönhaun ollessa aktiivisinta. Ehkä paras vinkk, mitä voin sanoa, on että anna jonkun muun lukea hakupaperisi läpi ennen kuin lähetät niitä mihinkään. Moni on sokea omille virheilleen.

Curriculm Vitae eli vapaasti käännettynä elämän polku on tärkeä osa onnistunutta työnhakua. CV:n tarkoituksena on listata oma työhistoria mahdollisimman selkeästi ja helposti luettavaan muotoon.

CV:n tulee olla:

  • Asiallinen
  • Hyvin muotoiltu
  • Maksimissaan kaksi sivua pitkä

CV:n kannattaa sisältää
  • Henkilötiedot
  • Koulutustiedot
  • Perustiedot työhistoriasta
  • Muut taidot, koulutukset ja kurssit
  • Luottamustoimet ja harrastukset
Kerron nyt lyhyesti kaikista näistä kohdista miten ne kannattaa sisällyttää omaan ansioluetteloon. Muistutan kuitenkin, että jokainen tekee CV:n itse parhaaksi katsomallaan tavalla ja malleja ei kannata liikaa tuijottaa.

Asiallisuus
Älä jaarittele ja ala tarinoimaan liian pitkälti asioista. Jos haluat käyttää kuvaa, valitse hyvä edustuskuva ja jos et omista sellaista niin älä laita. Asiallinen CV myös tarkoittaa hyvää ulkoasua. CV tuleekin aloittaa päivämäärällä, mikä on sama päivä jona lähetät työhakemuksen.

Hyvä muotoilu
Yksi eniten silmään pistävistä virheistä mitä monet tekevät CV:n kanssa, on muotoilun unohtaminen. Oikeastaan kaikki kirjoittavat, että hallitsevat wordin käytön hyvin tai erinomaisesti ja sitten hakemuksen ja CV:n muotoilu puuttuu lähes kokonaan. Kannattaa opetella myös tekemään tiedostoista pdf-tiedostoja, koska jos lähettää word-tiedoston, niin sieltä löytyy lähes poikkeuksetta jostain kohtaa iso kasa välilyöntejä tai entereitä, jotta tekstit menisivät kohdakkain edellisten rivien kanssa. Tämäkään ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa omasta tietoteknisestä osaamisesta.

Kaksi sivua
CV:n on tarkoitus olla melko lyhyt ja se pitää mahtua kahdelle sivulle. Opiskelijoilla usein tämän kahden sivun täyttäminen voi olla hankalampaa, kun kokemusta ei ole vielä niin paljoa, mutta yksikin sivu riittää. Kuitenkin siinä vaiheessa kun työkokemusta, luottamustoimia ja erilaisia muita taitoja alkaa kertyä, on hyvä tehdä itselle sellainen CV, johon listaa kaiken mahdollisen, mitä on ikinä tehnyt. Varsinainen CV kannattaa sitten tehdä jokaista työpaikkaa kohden erikseen miettien, että mitä taitoja ja kokemusta haluaa tuoda eniten esiin.
Esimerkki CV:stä, jota ei ole hiottu vielä ihan loppuun asti. Se sisältää paljon turhaa toistoa eikä kerro oikeastaan omasta osaamisesta paljon mitään. Ulkoasu on vähän tylsä ja mikään kohta ei oikeastaan erotu sieltä.

Henkilötiedot
Henkilötietojen tulee olla heti luettavissa CV:n aluksi. Henkilötiedoissa tulee olla oma nimi, osoite ja yhteystiedot kuten sähköpostiosoite ja puhelinnumero, joilla sinut saa kiinni. Syntymäaikaa ei ole pakko kertoa eikä myöskään siviilisäätyä, mutta syntymäajan puuttuminen voi pistää paljon enemmän silmään kuin varsinainen hakijan ikä. Kannattaa siis kääntää hakemuksessa ikä aina omaksi eduksi. Myös jotkut paikat ovat alkaneet käyttää nimetöntä CV:tä, jotta sukupuoli ei tulisi esiin, mutta näistä usein kerrotaan erikseen. Heniklötietoihin ei saa laittaa esimerkiksi henkilötunnusta. Jos haluaa tuoda jotain uutta, voi lisätä vaikka Linkedin profiilin osoitteen yhteystietoihin.

Koulutustiedot
Koulutustiedot sen tilanteen mukaan, minä päivänä CV on päivätty. Eli jos on opiskelija, ei voi sanoa olevansa maisteri tai kandi, jos papereita ei ole vielä kädessä. Kannattaa sanoa paljonko opinnot ovat kesken (esimerkiksi opintopistemäärä tai prosentteina tutkinnon valmiusaste) ja kertoa pääaine sekä sivuaineet. Koulutustiedot ilmoitetaan aina uusimmasta vanhimpaan. Peruskoulua ei tarvitse kertoa. Tähän osioon kannttaa lisätä myös erikseen vaihto-opinnot.

Perustiedot työhistoriasta
Työhistoriasta kannattaa olla kerrottuna muutakin kuin työpaikan nimi, oma titteli ja aika milloin oli töissä. Se, että jos toteaa olleensa harjoittelijana Ely-keskuksessa, ei vielä kerro oikeastaan mitään. Kannattaakin kertoa keskeisimmät työtehtävät ja mitä niistä oppi muutamalla lauseella. Myös kaikkia työpaikkoja ei ole pakko kertoa vaan voi todeta loppuun esimerkiksi "Lisäksi paljon kesätöitä mm. mansikkamyyjänä."

Muut taidot
Taitoihin kannattaa sisällyttää atk-osaaminen, kielitaidot ja erityiset muut koulutukset mitä on käynyt. Esimerkiksi ensiapukurssi, ajokortti ja hygieniapassi on syytä mainita. Kielitaidot kannattaa kirjoittaa rehellisesti eli jos ei osaa ruotsia niin sitten sitä ei kannata ottaa mukaan. Monet lajittelevat kielitaidon oman tason mukaan asteikolla  kiitettävä, hyvä, tyydyttävä, välttävä. Itse en käyttäisi sanaa välttävä, koska se viittaa huonoon koulumenestykseen, vaan sen tilalla perusteet. Kielten oppiminen kuitenkin aloitetaan nollasta ja ei ole mitään vikaa jos hallitsee useammasta kielestä vain perusteet.
Samat tiedot kuin edellisessä CV:ssä mutta nyt muokattuna ja jäsenneltynä paljon tarkemmin. Lisättynä myös luottamustoimet, jolloin CV näyttää täydemmältä ja täyttää kaksi sivua kokonaan. 


Luottamustoimet ja harrastukset
Luottamustoimiksi lasketaan kaikki vapaa-ajan tehtävät, mihin valitaan henkilöitä. Ne ovat usein osa jotain yhdistytä tai organisaatiota ja luottamustoimeen valittaessa henkilö on osoittanut olevansa halukas toimimaan tehtävässä ja saanut myös muilta luottamuksen hoitaa asiaa. Siksi luottamustoimien listaaminen CV:ssä on hyvä tapa tuoda esiin omaa aktiivisuutta sekä luotettavuutta.
Harrastuksiin kannattaa kirjoittaa sellaisia asioita, joiden luulee voivan vaikuttaa jotenkin työnhakuun. Esimerkiksi jos haetaan luonto-opasta niin kannattaa kertoa enemmän omasta eräretkeilyharrastuksesta kun taas jos hakee vaikka elektroniikka-alalle harjoittelijaksi niin eräretikelystä ei kannata tarinoida kamalasti vaan voi kertoa vaikka pienoismalliharrastuksestaan.

Suosittelijat
Suosittelijoilta pitää olla aina jokaista työpaikkaa kohden lupa eli muista kysyä se, ennen kuin kirjaat heitä tähän. Suosittelijoista voi myös kirjoittaa, että annat mielelläsi suosittelijoita jos työnantaja haluaa tietää lisää.

Lisäksi
Nimeä CV oman nimesi mukaan esim. CV_Merli_Lahtinen tai ansioluettelo_m_lahtinen. Tällöin työnantaja löytää tiedoston hakemalla nimelläsi. Myös jos teet eri kieliversioita CV:stä niin kannattaa varautua selittämään asioita vähän tarkemmin kuin mitä vaikka kotimaiselle toimijalle joutuu selittämään. Esimerkiksi oma koulutus ja osaaminen on hyvä tuoda selkeämmin esille.

Muista, että monet ammattiliitot antavat CV-neuvontaa ja niitä kannattaakin käyttää hyödyksi. Jos haluaa mennä yliopiston ura ja rekrypalvelujen CV-neuvontaan niin kannattaa varata aika jo nyt, koska monet ajat saadaan vasta pitkälle keväälle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti