maanantai 5. tammikuuta 2015

Villit työnhakukonstit

Yleensä villit keinot hakea töitä ovat visuaalisesti näyttäviä tai muuten vain erottuvia tapoja. Kannattaa aloittaa työnhaku hankkimalla itsestä muutama hyvä edustuskuva, joita voi vaikka kaveriporukalla ottaa. Tällöin saat hakemuksistasi paljon parempia kun niissä on asiallinen kuva. Osa näistä keinoista toimii enemmänkin portfoliona omaan osaamiseen, ei niinkään suoraan hakemuksena, sillä hakemus osoitetaan aina jotain tiettyä paikkaa kohtaan. Portfolio taas esittelee laajemmin omaa osaamistasi ja se on tukena hyvälle hakemukselle. Näiden vinkkien tarkoituksena on tehtä erottuva esittely itsestä, jota voi sitten alkaa levittää parhaaksi katsomallaan kanavalla, kuten sosiaalisessa mediassa, yritysten tilaisuuksissa tai omalla yhteydenotolla työnantajaan.

Slideshare ja Prezi
Usein perinteisen CV:n tekeminen voi tuntua vaikealta, koska sen pitäisi mahtua kahteen A4 arkkiin. Jos haluaakin tuoda esiin enemmän omia tekemisiään niin miksi ei tekisi itsestään esitystä. Slideshare on palvelu, johon voi ladata itse tekemiään powerpoint-esityksiä. Slidesharesta löytyy myös lukematon määrä työnhakuun liittyviä esityksiä joihin kannattaa tutustua. Prezi on eräänlainen tapa tehdä esityksiä, mutta se on monelle vielä tuntematon ja siksi erottuukin joukosta. Tutustu siis Prezin tekemiseen. Esityksen muodossa voit helpommin tuoda esiin myös harrastuksia ja muita taitoja, kuin vain työkokemusta ja opintohistoriaa.

Pinterest
Netistä löytyy hyviä ohjeita pinterestin käyttöön työnhaussa. pinteresin tarkoituksena on koota sinulle tärkeitä asioita isoksi seinäksi, josta sitten pääsee klikkailemalla ottamaan lisää selvää sinusta.
Homma toimii kutakuinkin samoin periaattein kuin LinkedInissä  ja Slidesharessa eli tarkoitus on saada aikaan erottuva profiili, joka huomataan.

YouTube
Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten minuutin video kertoo sitten varmaan enemmän kuin tuhat kuvaa. VideoCV on monissa tilanteissa noussut esiin ja monilla rekrymessuilla on nykyään omat ständit, joilla voi mennä nauhoittamaan oman videoCV:n.  Videon on tarkoitus tuoda esiin omaa persoonaa ja olla nopeasti katsottava esittely omasta osaamisesta. CVn voi ladata YouTubeen ja pyytää kavereita jakamaan sitä. Näin video voi saada laajan katselijakunnan hyvinkin nopeasti.

Postikortti
Eräs työnsaantitarina kertoo opiskelijasta, joka oli ulkomailla ja lähetti postikorttina työhakemuksen, jossa kerrottiin että on nyt lomalla ja haluaisi loman jälkeen töitä. Lomalta palattua työpaikalta soitettiin ja paikka oli hänen. Joulukortti on myös helppo tapa lähestyä kevyesti vaikka vanhaa kesätyönantajaa, jos haluaa samaan paikkaan vielä uudelleen, mutta ei oikein tiedä miten asiaa kysyisi.  Kortin voi tehdä myös vaikka omasta kuvasta tai piirrustuksesta, jolloin siinä voi myös esitellä omia taitoja.

Oma blogi
Työnhakujuliste. 
Oman työnhakublogin pitäminen voi olla myös tapa erottua muusta massasta. Tällöin voit luoda ensin blogin, josta löytyvät työpaikkahistoria, omat opinnot, erikoistaidot ja harrastukset. Sitten itse blogitekstit voivat käsitellä vaikka profiilien luomista eri palveluihin ja työnhaun etenemistä. Blogiin on helppo liittää kaikki omat profiilit ja pitää sitä oikeastaan kokoelmana kaikista omista profiileista.

Hakujuliste
Jos pokka kestää niin tee oma hakujuliste, jota levität sitten sinua kiinnostavien firmojen ilmoitustauluille. Julisteessa voi olla vaikka iso kuva, yhteystiedot ja iskulause, jossa todetaan: ”Työtä haussa ympäristöopiskelijalle!”.


Oma työnhakukeino
Kaikki keinot ovat sallittuja eli kannattaa miettiä mikä keino sopisi parhaiten itselleen. Työnhaku on vain asia, jossa ei kannata olla ujo, koska muut vievät silloin paikat. Onkin tärkeä löytää itselle sopiva ilmaisunmuoto, joka tuo esiin kaikki parhaat puolet.

Esimerkiksi lehdissä uutisoitiin, kuinka opiskelija haki kesätöitä 2012 rautatieasemalla omanlaatuisella tavalla seisomassa siellä kyltin kanssa

Lopuksi
Ehkä kaikkein tärkein vinkki, mitä työnhakuun voi antaa on se, että kannattaa uskoa omaan osaamiseen. Kukaan ei halua palkata tyyppiä, joka ei osaa kertoa mitä osaa ja vähättelee omaa osaamista. Palkata halutaan aina se paras hakija eli kannattaa totutella ajatukseen, että välillä pitää myös osata kehua itseä. Jokaiselle on olemassa se oikea ja sopivin keino hakea töitä, mutta omaa mukavuusaluetta kannattaa myös koetella, koska sillä usein saa aikaan asioita, mitkä eivät muuten tapahtuisi. Kuitenkin pitää muistaa, että jos vaikka video-CV:n tekeminen tuntuu vaikealta niin älä tee sitä, sillä epävarmuus voi näkyä videolla. Löydä vain oma tapasi hakea töitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti