torstai 10. lokakuuta 2013

Esimerkki ansiosidonnaisesta

Ah, kun Suomi on muuten kaunis paikka reissata nyt syksyllä. Ihailin monta tuntia ruskaa junasta matkalla Kuopioon ja takaisin :)

Pidin eilen yhdessä LALin ja TEKin kanssa Kuopion opiskelijoille esitelmää aiheesta ammattiliitot tutuiksi ja tätä esitelmää varten kirjoittelin junassa esimerkin siitä, miten ansiosidonnainen toimii. Jaan sen nyt myös tässä.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ehkä se kaksi sanaa ensin, eli jos et tiedä mikä se on niin ota selvää! Yksi yleisimmistä asioista, mistä minulle opiskelijat soittavat, koskee sitä kun on juuri valmistumassa oleva opiskelija, joka ei ole tajunnut liittyä työttömyyskassaan ja on juuri pitkä työsuhde loppumassa. He kyselevät että voivatko enää päästä ansiosidonnaisen piiriin ja siinä vaiheessa on valitettavasti liian myöhäistä eli työssäoloehto (34 viikkoa 2013) ei enää ehdi täyttyä. Kannattaa siis ajoissa liittyä kassaan jos haluaa olla varma siitä, että jos valmistumisen jälkeen työttömyys koittaa, niin on joku toimeentulo takana. 

Mutta tässä itse esimerkki. Toivottavasti selkeyttää vähän asiaa. 
Opiskelija päättää liittyä työttömyyskassaan kolmantena vuonna ja maksaa opiskeluaikanaan sinne jäsenmaksua yhteensä n. 250 euroa. (Neljän vuoden jäsenyys)
Hänen keskipalkkansa kesätöistä on 1700 euroa (YKL:n keskimääräinen kesätyöpalkka)  ja hän on joka kesä 3 kk töissä. Työttömyyskassan osuus hänen palkastaan on 1,5 prosenttia vuodessa. 
Opiskelija valmistuu toukokuussa ja hänen ensimmäinen työpaikkansa alkaa vasta syyskuussa. Hän ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi heti valmistuttuaan. 
Valmistuneelle myönnetään ansiosidonnaista työttömyysturvaa palkan mukaan, joka on tässä tapauksessa n 1100 euroa/kk. 
Valmistunut saa 4 kuukauden  (keskimäärin ensimmäisen vuoden aikana valmistumisen jälkeen ollaan 2-4 kuukautta työttömänä) ajan ansiosidonnaista eli yhteensä 4400 euroa. 
Opiskeluaikana maksettu 250 tulee takaisin jo viikon työttömänä olon aikana.

Eli vaikka opiskelijalle se kassan jäsenmaksu voi tuntua isolta, niin se maksaa itsensä takaisin jo hyvin lyhyessä ajassa. Kannattaa siis olla kaukaa viisas ja kerätä ansiosidonnaisen vaatimat työssäoloviikot kasaan jo opiskeluaikana! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti