Tämä kysymys on vaikea. Siihen ei ole olemassa vain yhtä ratkaisua, joten joudun käymään sitä vähän enemmän läpi.
Ammattiliitot tekevät työmarkkinatutkimuksia ja tässä on hyvä lähteä liikkeelle siitä. Otan esimerkiksi viime vuoden kesätyötutkimuksen omalta alata eli ympäristöalalta. Kysymyksenä oli miten sait kesätöitä ja kolmen kärki vastauksien suhteen on ollut samanlainen jo vuosia sekä kesätöitä hakiessa että ihan vakituistakin pestiä etsiessä. Kolmen kärki menee näin:
Jätin pois kohdan "jatkoin vanhassa työpaikassa", koska se ei sinäänsä ole työn hakua vaikka onkin keino millä työpaikan on voinut saada. Keskitytään kuitenkin näihin muihin.
Ammattiliitot tekevät työmarkkinatutkimuksia ja tässä on hyvä lähteä liikkeelle siitä. Otan esimerkiksi viime vuoden kesätyötutkimuksen omalta alata eli ympäristöalalta. Kysymyksenä oli miten sait kesätöitä ja kolmen kärki vastauksien suhteen on ollut samanlainen jo vuosia sekä kesätöitä hakiessa että ihan vakituistakin pestiä etsiessä. Kolmen kärki menee näin:
- Suora yhteydenotto työnantajaan
- Ilmoituksen perusteella
- Henkilökohtaisilla kontakteilla
4L opiskelijoiden työmarkkinatutkimus |
Koska arvion mukaan alle 1/3 työpaikoista tulee ilmoituksen perusteella hakuun, nämä muut vaihtoehdot kattavat suurimman osan siitä, miten työpaikat menevät työmarkkinoilla. Ensimmäinen sääntö kesätöitä hakiessa onkin oma aktiivisuus. Eli kannattaa olla aktiivinen ja opetella käyttämään PUHELINTA. Korostan sitä, koska sähköpostin voi niin paljon helpommin jättää huomioimatta.
Monesti työpaikkan samaiseen on vaikuttanut useampi tekijä kerralla. On saatettu saada vinkki kaverilta, josta on seurannut suora yhteydenotto työnantajaan. Suoraa yhteydenottoa varten kannattaakin listata eri yrityksiä ja paikkoja, joihin haluaisi joskus mennä töihin. Kannattaa tehdä hyvää taustatyötä kysesisestä organisaatiosta nettisivujen pohjalta. Kannattaa vastata kysymykseen: "Mitä annettavaa minulla on tälle firmalle?" Tämä on myös yleensä asia, mitä työnantajat haluavat tietää työhakemuksessa.
Työpaikkailmoituksia kannattaa etsiä suoraan firmojen nettisivuilta. Monet tahot eivät halu julkaista niitä yleisissä hakuportaaleissa, koska silloin hakemuksia tulee tuplasti enemmän ja myös tuplasti enemmän huonoja. Tällöin firman henkilöt joutuvat käyttämään enemmän vaivaa sopivan henkilön löytämiseen. Jos halutaan saada vain henkilöitä, jotka ovat osoittaneet erikseen kiinnostusta kyseistä firmaa kohtaan laitetaan ilmoitus vain firman omalle sivulle. Voi myös olla, ettei mitään ilmoitusta ole, jolloin avoimia hakemuksia kannattaa jättää.
No mutta, mistä niitä kesätyöpaikkoja oikeastaan sitten löytää?
Taas meillä on kolme vaihtoehtoa.
1. Internet
2. Sosiaaliset verkostot
3. Lehti-ilmoitukset
Näistä kolmas on nykyään katoava luonnonvara ja jättäisin sen huomioimatta kokonaan, jos haen kesätöitä. Joitain paikkoja on vielä pakko ilmoittaa lehdissä, mutta harvemmin tietyn alan kesätyöpaikkoja. Keskitytään noihin kahteen edelliseen.
Internet
Tärkeintä on taas muistaa se, että työnantajat eivät halua palkata ihmistä, joka haluaa mitä tahansa töitä vaan ihmisen, joka haluaa juuri sen hakemansa työn. Voit ihan hyvin hakea useampaa paikka kerralla, mutta silti kannattaa tehdä riittävä taustatyö jokaista varten, koska moni niistä voi olla juuri se oma juttu.
Jos lähdet etsimään kaikkia satunnaisia kesätöitä alalta kuin alalta niin kannattaa ottaa sosiaalinen media avuksi. Monet firmat käynnistävät omat kesätyökampanjat nykyään facebookissa ja twitterissä, koska se tuo lisää näkyvyyttä firmalle. Kannattaa aloittaa kirjoittamalla kesätyöt hakukenttään ja katsomalla mitä tulee.
Firmat
Jos taas haluat löytää oman alan yrityksiä niin joudut googlaamaan vähän syvemmältä. Suomessa on tuhansia yrityksiä ja niistä sen sopivan löytäminen vie aikaa. Kannattaakin aloittaa työnantajaliittojen sivuilta kuten http://ek.fi/ek-ja-jasenliitot/jasenliitot/ josta löytää alakohtaisesti eri työnantajaliittoja. Mene nyt työnantajaliiton sivulle ja etsi jäsenyritykset. Saat listauksen omalla alallasi toimista yrityksistä. Sitten vain nettisivuja tutkimaan ja puhelin käteen. Vastaavia nettisivuja on muitakin kuten http://amt.fi/fi/ josta löytyy myös listattuna eri alojen yrityksiä.
Sosiaaliset verkostot
Hommahan lähtee sillä, että kerrot kaikille olevasi vaikka töitä. Nykyiset/entiset opiskelukaverit ovat suurella todennäköisyydellä tulevia työkavereita/esimiehiä/alaisia, joten kannattaa kertoa kaikille kun olet hakemassa töitä. Tällöin kaveri voi tietää vaikka omassa työpaikassaan avoimeksi tulevasta paikasta ja osaa vinkata sinulle siitä sekä kertoa myös työpaikallaan, että hänellä voisi olla joku joka osaisi tehdä tätä. Työpaikat menevät hyvin helposti suhteilla ja siksi suhteita kannattaakin olla moniin eri suuntiin. Ei koskaan tiedä, milloin niistä on hyötyä.
Kerro kuitenkin aktiivisesti kavereille työnhakusi etenemisestä ja perusta esimerkiksi facebookryhmä tätä varten. Tällöin voit pyytää kavereita vinkkamaan paikoista, mitä he näkevät, suoraan sinulle. Työnhaustasi tulee yhtäkkiä peliä ja kaikki tuttavasti ovat siinä mukana.
Lopuksi
Loppupeleissä ei ole oikotietä onneen vaan työnhaku vie kamalasti aikaa ja myös koettelee omaa jaksamista. Sitä kannattaa kuitenkin ajatella osana elämää ja yrittää oppia omien taitojen kehittyessä myös työnhakutaitoja. Niitä ei opeteta kovin paljon missään ja siksi tämä onkin yksi suurimmista näytönpaikoista mitä voi kokea. Kannattaa siis valmistautua huolella ja välttää yleisimmät mokat:
- Älä kirjoita geneeristä hakemusta ja lähetä sitä useaan paikkaan. Sen näkee ja huomaa helposti, että hakijaa ei kiinnosta tämä työpaikka.
- Älä varsinkaan tee näin jos et osaa lähettää piilokopioita, koska usempi työnantaja on kertonut isoimmaksi kesätyömokaksi sen, kun lähettää saman hakemuksen useammalle työnantajalle ilman piilokopiota, jolloin työnantajat näkevät, keille kaikille hakemus on lähetetty.
- Älä jää odottamaan jokaisen lähettämäsi hakemuksen jälkeen, että tärppääkö se vaan jatka vain hakemista. Hakemuksia saattaa joutua lähettämään kymmeniä.
- Kysy suosittelijoilta aina lupa jokaista työpaikkaa kohtaan mihin olet hakemassa, on todella noloa, jos suosittelijalle soitetaan ja hän ei tiedä ollenkaan mistä on kyse.
- Luetuta hakupaperit jollakulla muulla ennen kuin lähdet hakemaan töitä. Liitoilta saa hakemus- ja CV-neuvontaa tai kysy kavereilta kommentteja.
- Opettele kertomaan itsestäsi perustiedot muutamassa minuutissa: Opiskelu- ja työhistoria sekä kiinnostuksen kohteet, oma osaaminen, vahvuudet ja heikkoudet. Ensin kannattaa opetella tunnistamaan oma osaaminen ja kertomaan siitä. Sitte vasta heikkouksia kannattaa opetella tunnistamaan, koska niiden tiedostaminen on yleensä ihmisille vaikeampaa. Kukaan ei ole täydellinen. Muista kuitenkin, että vahvuudet voittavat aina heikkoudet.
- Ole oma itsesi ja ota työnhausta ilo irti. Jos tällä kertaa jostain ei paikka aukea niin kysele uudestaan ensi vuonna. Täällä on niin paljon siistejä paikkoja, missä voi työskennellä ja uskon, että jokaiselle on olemassa se oma unelmatyöpaikka. Sen löytäminen voi vain viedä aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti