lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 7: Palkkasuosituksista

Palkka on ikuinen päänvaiva ja eteenkin nuoret opiskelijat kyselevät paljon palkkasuositusten perään. Kannattaakin selvittää etukäteen, mikä on oman alan yleinen palkkataso eri sektoreille. Monesti työnantajat eivät halua henkilöä, joka pyytää liian vähän, koska silloin henkilöllä ei ole minkäänlaista tietoa alan vaativuudesta ja palkkatasosta, mutta eivät myöskään henkilöä joka pyytää liian paljon, koska tällöin joku muu samalla pätevyydellä voi tehdä asian halvemmalla. Siksi onkin tärkeä osua oikeaan haarukkaan palkkatoivetta tehdessä.
Opiskelijoiden kohdalla tilanne on vielä helpompi, koska monet alat ovat tehneet omat palkkasuositukset opiskelijoille tutkimusten ja opiskelijoiden sen hetken palkkatason mukaan. Palkkaa kannattaa muistaa myös yrittää vaatia enemmän kuin mitä saa, sillä noin 10 % opiskelijoista saa neuvoteltua palkkaansa isommaksi, vedoten palkkasuosituksiin (YKL:n opiskelijoiden työmarkkinatutkimus 2013).
On kuitenkin olemassa ehdoton minimipalkka, jolla kannattaa tehdä töitä ja se on ansiosidonnaisen ehdon täyttävä palkka eli tänä vuonna 1134 euroa kuussa täysipäiväisestä työstä. Se ei ole mikään huimaava palkka, mutta monet harjoittelijat ovat saaneet palkkansa nostettua tuohon summaan vedoten siihen, että haluavat kerätä ansiosidonnaiseen vaadittavia työviikkoja.
Palkaton harjoittelu onkin sitten asia erikseen ja en mene siihen nyt muuten kuin muistuttamalla, että jos kyseessä on opintoihin kuuluva palkaoton harjoittelu niin opiskelijalla kuuluu olla ohjaaja aina tarvittaessa paikalla. Mikään työ missä opiskelijalla on paljon omia vastuutehtäviä ei täytä tätä ehtoa ja ei voi olla palkatonta harjoittelua.
Ota siis selvää palkkasuosituksista jo etukäteen kun lähdet töitä hakemaan. Hyviä tyyppejä, joila voi kysyä palkasta myös vaikka työpaikalla ovat luottamusmiehet. Myös ammattiliitto voi tehdä palkkasuosituksen perustuen koulutukseen ja työkokemukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti